Het zuiden van Vietnam

Januari 2014
Inmiddels zijn we al terug uit Vietnam. Onderweg niet veel zin gehad om te schrijven, dus nu een verhaal.
 
De plannen die we in november nog hadden, zijn onderweg helemaal veranderd. Dat resulteerde in een heel ontspannen fietsvakantie, waarin we ruim 2000 kilometer in Vietnam hebben gefietst. En ja Vietnam is druk, maar er zijn genoeg kleine weggetjes te vinden. En waar wij bang voor waren, de mentaliteit van afzetten en overvragen en altijd gedoe en gehassel: niets daarvan. Wij hebben er niets van gemerkt, overal kregen een glimlach. Wij vonden de mensen uitermate vriendelijk en open.
Hieronder een kaartje van onze fietsroute.
 
 
Na een dagje in Ho Chi Minh om de fietsen in elkaar te zetten en wat te wennen aan de temperatuur zijn we op de fiets gestapt. De eerste dag Ho Chi Minh uit was druk, erg druk, maar dat is niet gek als je zo'n miljoenen stad besluit uit te rijden. De scootertjes zwermen om ons heen. Echt zwermden, want af en toe leken het wel zwermen met bijen die op je af kwamen en om je heen reden. Er schijnen meer dan 4,5 miljoen scootertjes in HCM rond te rijden.
 
We vertrokken richting Dalat. De eerste twee dagen waren saai om te fietsen en voor ons was het vooral wennen aan de warmte. De derde dag begon het klimmen, want Dalat ligt op 1600m. De thee- en koffieplantages zorgden voor een mooiere en groenere omgeving. Het fietsen werd leuker. Dag vier bereikten we Dalat, de stad met de eeuwige lente. Groen, groener, groenst is echt van toepassing. De klim naar Dalat is niet heel steil, alleen de laatste 10 kilometer is het wat zwaarder. De omgeving is mooi. Het is een ontzettend vruchtbaar gebied, dus het is rijk aan allemaal soorten groenten en fruit van aardbeien tot het meer exotische drakenfruit.
 
We hadden gehoord van een nieuwe weg richting Nha Trang, daar zou niet heel veel verkeer rijden en de route moest erg mooi zijn. Dat klopte allebei. Een lange dag in het zadel. De eerste 60 kilometer gaan fiks op en neer, maar je fiets door een natuurreservaat. Mooi, veel vogels en erg groen. Daarna een fantastische afdaling van 30 kilometer, niet heel steil. Je hoeft enkel te remmen, omdat de weg af en toe slecht is, maar voor de rest kan je je lekker laten rollen. En dan beland je weer in het warme laagland om nog 50  kilometer te fietsen. Een mooie fietsdag!
Nha Trang heeft een fantastisch strand, zes kilometer lang en breed met wit zand. Mooi. De afgelopen twee jaar is dat ook ontdekt door de Russen op packagetour. Dat zijn niet de soort toeristen die de mensen daar het liefst krijgen en ook niet waar wij het liefst mee te maken hebben. Maar gelukkig hebben we dat ook niet veel, want op de fiets ben je alles zo weer kwijt.
 
We besluiten een deel van route 1 omhoog te fietsen. Dit moet een mooi stuk zijn. Dat is het ook! Mooie kustweg, mooie baaien. Naar het noorden toe heb je in dit seizoen wel de wind tegen, dat zijn toch een paar dagen fiks ploeteren.(Later fietsen we dezelfde weg de andere kant op. Op de eerste dag scheelt het een uur fietsen: wind tegen of wind in de rug.........)
De weg, de route 1, is lang zo druk niet als verwacht. Het verkeer is verspreid, bovendien houdt het meeste verkeer ook rekening met je. De weg zelf is ook een paar keer geasfalteerd, daardoor liggen de vluchtstroken lager en zijn dat goede fietspaden.

We fietsen uiteindelijk omhoog tot Quy Nhon, daar besluiten we om te keren. Het weer wordt er verder naar het noorden niet beter op. Ons plan om toch naar het noorden te gaan laten we vallen. Later horen we dat er sneeuw is gevallen in de omgeving van Sapa en dat er met de typhoon eerder het jaar enkele wegen in het binnenland weg geslagen zijn. We hebben dan ook absoluut geen spijt van onze beslissing.
 
We rijden een paar dagen ongeveer dezelfde weg terug. We nemen wat andere kleine weggetjes. We fietsen dan verder naar Mui Ne. Een erg toeristische plaats, daar willen we een rustdag houden, maar de plaats staat ons echt niet aan en we rijden daarom de volgende dag verder. We stoppen dan in een paar hele mooie baaien, waar we het strand voor onszelf hebben. Dat is luxe!
 
We vervolgen de weg naar Vung Tau en besluiten dan nog een kort rondje te maken in de Mekongdelta. Een geweldige beslissing. Vanuit Vung Tau zijn er niet veel opties om weg te komen, een drukke weg of de boot. Wij nemen de boot. 
De Mekongdelta vinden we erg leuk. Het leven op en rondom de rivier vinden we erg interessant. Wat leuk is, is dat we de Mekong nu in alle landen dat die stroomt hebben gezien, van oorsprong tot het eindpunt. In de delta zijn veel mooie kleine weggetjes te vinden, dat is leuk fietsen en daar ben je direct alle drukte kwijt.
 
Wij vinden Vietnam erg prettig. Wat ons het meeste verrast heeft is de overweldigende vriendelijkheid van de mensen.
 
Even over de taal. Het Vietnamees bleek voor ons compleet onuitspreekbaar, zelfs mijn Chinees ging beter. Het was voor ons onmogelijk om de weg te vragen in het Vietnamees. Af en toe om wanhopig van te worden, maar mensen doen veel moeite om je te begrijpen. Het grote voordeel van het Vietnamees is dat ze wel ons schrift gebruiken en geen karakters hebben. We gingen dus dingen herkennen en ook een menukaart lezen lukte. Met dat laatste waren we erg blij, want je kan fantastisch eten in Vietnam. Zeker niet alleen de overbekende loempia, maar wij hebben ons te goed gedaan aan heerlijke inktvissalades, veel verse gegrilde vis en heerlijke schaal- en schelpdieren. En als lunch vaak een pho, een noedelsoep met veel verse kruiden, goed fietsvoer.
 
Wat ook geweldig is, is dat ze overal koffiehuizen hebben. Vietnam is een van de grootste koffieproducenten ter wereld. Ze hebben er ook goede koffie en dat drinken ze zelf ook graag. Zelf wel vaak als ijskoffie en gezoet met gecondenseerde melk, maar je kunt het ook gewoon zwart krijgen. En om koffie te drinken gaan ze naar het 'cafe', vaak enkele tafels  in een tuin onder de bomen, heerlijk in de schaduw. En zelfs in kleinde dorpen vind je wel een koffiehuis. Voor ons ideale plekken om even af te koelen en een heerlijke koffie te drinken.
 
Wij hebben een heerlijke fietsvakantie gehad in Vietnam. Heerlijk ontspannen en relaxed.
Bekijk het fotoalbum voor een impressie.