Cambodja

27 maart: Voor het eerst aan het strand

Na de tempels van Angkor zijn we met wat tussenstops naar Phnom Penh gereden. Hete fietsdagen met af en toe met wat regen. Er gebeurde veel langs die weg waar we reden, veel dorpjes, dus er was veel te zien. Mensen zijn hier toch wel echt arm, dus we begrijpen best waarom ze hier zo achter iedereen dollars aan zitten.

In Phnom Penh was het weer eventjes wennen aan het verkeer. Zo'n drukte hadden we lang niet meegemaakt. En ze lijken hier geen regels te hebben! Alles rijdt gewoon op zijn of haar manier en je moet echt ogen aan alle kanten hebben.

We moesten wat langer in Phnom Penh blijven dan verwacht, omdat het visum voor Thailand wat langer duurde. Maar op zich was dat niet erg; een keertje naar de kapper, een keertje naar de masseur. De dagen vlogen eigenlijk toch wel voorbij.

Daarna zijn we naar Kep gereden. De tocht van Kampot naar Kep was erg lang. Onze eigen schuld. We hadden een afslagje gemist! Dus toen moesten we over wat binnendoor weggetjes terug. Wel een mooi stuk, kwamen zeker niet dagelijks fietsers aan de reacties van de mensen te zien. Maar aan het einde van die dag: zee in zicht! Voor het eerst sinds ons vertrek zagen we de zee weer! We zijn ook een dagje in Kep gebleven. We hadden daar een hele leuke bungalow en het sfeertje daar was erg goed. Daarna naar Sihanoukville, de badplaats van Cambodja. Daar nog twee dagen geweest. De eerste dag was erg bewolkt (jaja, constant loeiheet en dan zijn we aan het strand.........), maar eigenlijk was dat niet erg, want anders zouden we ook levend verbranden op het strand. Want we zijn echt wielrennerbruin, dus onder de kleren nog best bleek.

De boot naar Koh Kong genomen en daarna weer Thailand in. Dat was het voor Cambodja. We wilden hier eigenlijk meer doen, maar we moeten naar Bangkok.

We vonden het fietsen in Cambodja erg leuk. Als je alleen van toeristenplek naar toeristenplek reist, dan ontstaat makkelijk het idee dat ze hier erg achter je geld aan zitten. Dat is buiten die plekken om echt niet het geval. De mensen zijn heel erg vriendelijk. De contrasten in dit land zijn erg groot: Sihanoukville, Siem Reap en Phnom Penh zijn grote steden aan het worden, waar je alles kunt krijgen wat je maar wilt. Buiten die steden om zijn de voorzieningen nog echt minimaal.

We gaan nu door naar Thailand.

4 maart: Het vervolg van het rondje Khmer-tempels

Bij de grens wat het druk. Er wordt daar heel veel gehandeld. Ontzettend veel Cambodjanen met handkarren die goederen uit Thailand halen. Indrukwekkend om te zien.

De visa waren snel geregeld, dus we konden vanuit Poipet richting Sisophon gaan fietsen.

Die weg is echt slecht. En dan is het nadeel van het droge seizoen: de stof. Op een gegeven moment reed Japs zo'n 50 meter voor me en ik zag hem gewoon niet meer. De stof vormde een hele dichte mist. Dus allebei een doek voor de mond en verder. Gelukkig was het tweede gedeelte van de etappe iets beter, toen lag er ook iets asfalt tussen het mulle zand. Ze rijden hier trouwens wel weer als gekken: toeteren, vlak langs je scheren. Dat was in Thailand en Laos wel anders. Daarna door naar Battambang en daar hebben we een boot gepakt naar Siem Reap. De vorige keer van dat een van de hoogtepunten van onze reis. Ze hebben die tocht wel iets veranderd. Nu moet je eerst met een pickup naar de boot (duurt twee uur), dat gedeelte hebben we de vorige keer met een speedboot afgelegd. Maar nu konden de fietsen wel mee! We werden echt als sardientjes in een blikje achterin de pickup gezet. Alle bagege erbij en de fietsen er achter op gebonden. Was een wat minder comfortabel ritje, maar toen we op de boot zaten, was dat snel vergeten.

Een erg mooie tocht met uitzicht op het leven op en langs het water. Drijvende scholen, tankstations, winkels, allemaal erg mooi om te zien. En we konden er goed van genieten, want onze boot ging niet snel. We hadden namelijk pech gekregen en werden gesleept. Na een paar uur kwam er een andere boot en moesten we overstappen. Deze ging erg snel en zo bereikten we toch voor het donker Siem Reap (nadat deze boot door slecht stuurwerk had vastgezeten).

Hier in Seam Riep hebben we heel veel Khmer-tempels bekeken. We zijn naar een paar verder afgelegen tempels gefietst, die hadden we de vorige keer niet gezien. En daar zaten een paar hele mooie bij, zoals Banteay Srei, een tempel met ontzettend mooi reliefwerk.

Maar we hebben ook tempels bezocht die we de vorige keer erg mooi vonden. En die zijn nog steeds heel erg mooi, zoals de Bayon met alle gezichten (je weet wel, die bij ons boven de bank hingen), natuurlijk Angkor Wat zelf, maar ook de overgroeide Ta Prohm. Erg indrukwekkend weer!

En nu op weg naar de hoofdstad. Jullie horen wel weer van ons.