Documenten

We regelen in Nederland allereerst een nieuw paspoort. Dat is dan gelukkig weer vijf jaar geldig. In veel landen moet het paspoort bij vertrek nog een half jaar geldig zijn. Dat zouden we anders over een jaar niet meer redden. En een nieuw paspoort heeft weer allemaal lege pagina's. Dat biedt voorlopig weer genoeg ruimte voor de benodigde visa.

 
China

Daarnaast regelen we een visum voor drie maanden voor China. Deze kunnen we dan daar verlengen. De overige visa zullen we onderweg moeten regelen, want die zijn anders niet lang genoeg geldig. Het visum voor China hebben we twee keer verlengd. In Lijiang kregen we on the spot een maand verlenging. In Kunming moesten we drie dagen op onze verlenging wachten.

 
Laos

Het visum voor Laos hebben we bij de grensovergang bij Boten geregeld. Voor 35 dollar krijg je daar een visum voor een maand. Verder geen gedoe, je hebt alleen een pasfoto nodig.

 
Thailand

Voor Thailand heb je de eerste 30 dagen geen visum nodig, althans dat hoef je niet te regelen. Je krijgt het aan de grens. Als je langer wilt blijven, kun je het makkelijk verlengen.

Daarna willen we nog een keer Thailand in. Alleen dan willen we langer dan een maand blijven. We vragen in Cambodja (Phnom Penh) een visum voor 60 dagen aan. Het visum kost 25 dollar en we moeten er 2 werkdagen op wachten.

 
Cambodja

Het visum voor Cambodja hebben we aan de grens geregeld. Je kunt tegenwoordig volgens mij bij alle grensovergangen met Thailand en Laos je visum gewoon aan de grens kopen. Dus 'on the spot' met 20 dollar aan cash en een pasfoto. Zo klaar dus.

 
Oezbekistan

Om een visum voor Oezbekistan te kunnen aanvragen heb je een LOI (Letter of Invitation) nodig. Deze LOI hebben we geregeld via Stantours (www.stantours.com). Dat ging heel snel en makkelijk. Je moet er ongeveer twee weken voor uittrekken. Met die LOI zijn we naar het consulaat in Bangkok gegaan. Op hun website geven zij aan dat het 7 werkdagen duurt en 60 dollar kost. Tegen 50% meer betalen, kun je het visum met 3 werkdagen meekrijgen. Op de site staat duidelijk: geen 'on the spot' visa verkrijgbaar. Wat schetst onze verbazing: wij krijgen het visum on the spot mee! Het kost 60 dollar en 16 dollar aan adminitratie kosten. Daarnaast heb je een pasfoto nodig.

 
Tadjikistan

Je hebt ook voor dit land een LOI nodig. Stantours heeft dit voor ons geregeld al zeggen ze dat je als Europeaan geen LOI nodig hebt. Je hebt als je in Tashkent dit visum wilt regelen zeker wel een LOI nodig.

Daarnaast heb je als je door de Pamir wilt fietsen ook een speciale permit nodig: GBAO. Die kun je ook bij Stantours aanvragen. De LOI duurt zo'n twee weken duren en de GBAO zo'n 4 weken. Je kunt ze tegelijk aanvragen. Met de LOI zijn we naar de ambassade in Tashkent gegaan om daar het visum aan te vragen. Op zich was dat binnen twee dagen regeld. We moesten er drie keer voor op en neer. Het visum kost 50 dollar en je hebt twee pasfoto's, aanvraagformulieren in tweevoud (geen kopie dus), je LOI en een kopie van je paspoort nodig.

De GBAO kunnen we in Dushanbe ophalen.

 
Kirgizi