Griekenland

8 juli: Fietsen tussen de olijfbomen

Op Lesbos staan 11 miljoen olijfbomen, zeggen ze. We hebben ze niet geteld, maar we hebben er heel wat gezien. Fietsen op Lesbos vonden we erg leuk. Het is een mooi en gevarieerd eiland. Vanuit de hoofdstad Mytilini zijn we naar Molivos gefietst.

Het stuk de hoofdstad uit was niet zo interessant. Daarna werd het mooi. Groener, mooie uitzichten over zee, leuke dorpjes.

Molivos is een mooi oud plaatsje, ook vrij toeristisch, maar je kunt het toerisme er vrij makkelijk ontlopen. Vanuit Molivos hebben we een paar dagtochen gemaakt. Daarna zijn we naar Eresos gefiets. Een favoriete badplaats van de lesbische dames. Het was daar dan ook een grote vrouwenkolonie. Toen door gefietst naar Kalloni. Dat ligt in een baai. Niet zo'n mooie plaats, maar het is beroemd in Griekenland vanwege de sardines. Die gedijen blijkbaar zeer goed in die baai. We hebben ze geprobeerd en ze zijn inderdaad erg lekker.

Daarna door naar Vatera, dat vonden we niet leuk, dus toen zijn we terug gegaan naar Skala Polichnitos, een heel klein vissersplaatsje. Vandaar uit zijn we via Agiasos (en de berg Olympus) naar Plomari gefietst. En toen terug naar Mytilini. En toen was het rondje af en hebben we de boot naar Chios genomen.

Nu fietsen we dus rond op Chios. We vinden dit eiland minder mooi. Het is kaler, de dorpjes zijn minder mooi, maar we vinden vooral de algehele sfeer minder.

In het zuiden zijn wel mooie mastiekdorpjes. Mesta en Olimpio zijn middeleeuwse vestingsstadjes en Pirgi staat bekend om zijn huizen met geometrische tekeningen op de gevels.

We kregen toch wel een beetje een cultuurshock toen we aankwamen in Griekenland. Na Syrie en Jordanie vonden we Turkije al weer best 'westers'. Nou, dat bleek minder het geval dan we dachten toen we aankwamen in Mytilini. Griekenland is een mooie overgangsplaats voordat we weer naar Nederland komen. Kunnen weer aan alle westerse dingen wennen, bijvoorbeeld de prijzen.

De dagafstanden zijn hier niet groot. Alleen het is zeker niet altijd even makkelijk fietsen. Lesbos en Chios zijn allebei zeker niet vlak. Je krijgt niet alle kilometers voor niets. Op de fietsdagen maakten we elke keer toch meer dan 600 hoogtemeters. Op een dag zelfs meer dan 1200 toen we toch naar 900m moesten klimmen. Alleen je daalt hier wel ook altijd af, dus dat zijn makkelijke meters. De liefhebbers van haarspeldbochten kunnen op deze eilanden hun hart ophalen.

Zowel op Lesbos als op Chios hebben ze mooie stranden. Het water is meestal erg helder. We fietsen nu meestal in de ochtend en nemen daarna een verkoelende duik in de zee. Het voelt nu wel ook als vakantie.

We fietsen nu nog eventjes verder.