India

21 december: Sikkim, groen, groener, groenst

Eerst zijn we naar het bergdorp Darjeeling gefietst. We moesten 2000 meter klimmen, maar dit was een erg makkelijke klim. We volgden de hele tijd het spoor van de stoomtrein. En die kan niet zo steil omhoog. In Darjeeling zijn we een paar dagen gebleven. De fietsmotivatie van Ilse was een beetje weg. Dus we besloten even rustig aan te doen.

Na Darjeeling zijn we richting Sikkim gereden. De weg ging supersteil naar beneden. Gelukkig hoefden we daar niet omhoog! Alleen bleken we een verkeerde weg te hebben. We eindigden in theeplantages. Heel erg mooi, er was alleen echt niet te fietsen. Dit was de eerste keer dat Jasper ging lopen met zijn fiets!

Daarna Sikkim in. Het was echt geweldig fietsen daar. Heel erg groen, overal bos. Weinig verkeer en het verkeer hield ook rekening met fietsers. Sikkim bestaat uit allemaal bergen en dat is te merken ook. Het is daar of omhoog of naar beneden en allemaal redelijk steil. De afstanden zijn er wel klein. Een voorbeeld is van Ravangla naar Yuksom. Je daalt van 2000 naar 800 meter en je mag dan dezelfde meters weer omhoog klimmen. En als je boven bent, zie je vanuit Yuksom Ravangla weer liggen; hemelsbreed heb je misschien 10 kilometer afgelegd.

Het weer was niet echt geweldig de eerste paar dagen. Het was erg bewolkt en we hadden dan ook amper uitzicht op de bergen. Het Kanchenjunga-massief ligt daar. Maar onze laatste dag in Sikkim in Pelling hadden we geluk: een compleet helder zicht op deze derde hoogste berg ter wereld, woh!

De mensen in Sikkim komen veelal uit Nepal of Tibet. Er hangt dan ook geen typisch Indiase sfeer. Het is allemaal wat rustiger. De tempels zijn Buddhistisch en niet Hindu.

Daarna nog even een paar dagen naar Kalimpong. Eerst even 1000 meter klimmen op 13 kilometer, ja, dat was best steil. Dus we vonden dat we daar wel een keer wat luxe verdiend hadden. We hadden een bungalow in een bloemenkwekerij. Deze mensen hadden een fantastische tuin. We konden daar heerlijk in de zon zitten met een boek erbij. Daarna terug naar de drukte van India. Via Silliguri zijn we terug gefietst naar de grens met Nepal.

Vanaf de grens hebben een busje genomen naar Kathmandu. Een hele dag bussen, wat word je daar moe van, dan eigenlijk toch liever de fiets. Maar daar hadden we de tijd niet meer voor, want vandaag gaan we de ouders Ilse van het vliegveld halen. We gaan de tijd rond Kerst en Nieuwjaar samen doorbrengen in Nepal.

Jullie horen wel weer van ons.

30 november: Al voor de tweede keer in India

Toen we India inreden, ging het direct fout. Gelijk een verkeerde afslag. We vonden het al lekker rustig op de weg. Na zo'n 15 km kwamen we er achter dat we ook eigenlijk de andere kant op hadden gemoeten. Dus terug.

In Silliguri besloten we om toch maar gelijk naar Bangladesh te gaan. Wat we allemaal nog wilden toen tot de Kerst was wel erg ambitieus. Dus we kozen ervoor om even wat totaal anders te gaan doen dan bergen en naar het vlakke land van Bangladesh te gaan.

Dat is niet zo heel goed bevallen. Na tien dagen Bangladesh zijn we dan ook weer terug in India. We gaan nu toch echt op weg naar de bergen van Darjeeling en Sikkim.

Dus vanaf daar volgen nieuwe berichten.