SyriŽ

8 mei: Al weer de laatste dag in Syrie

We zijn Syrie al weer bijna door. Morgen fietsen we als het goed is Turkije in.

We zijn dan twee weken in Syrie geweest. En dat is genoeg. Syrie is niet heel interessant om te fietsen. Het land is niet mooi. De mensen zijn echter supervriendelijk en ze hebben hier echt oudheidkundige schatten.

Vanuit Amman hebben we eerst nog een paar dagen door Jordanie gefietst. Eerst naar Jerash. Daar hebben ze een fantastische oude Romeinse stad. Echt mooi, we vinden het de mooiste Romeinse ruine die we hebben gezien.

Daar vandaan zijn we weer afgedaald de Jordaanvallei in. Dat was een wat mindere leuke fietsdag; erg veel stenengooiers. De eigenaar in het hotel in Pella zei heel mooi: 'Ze zouden met bloemen moeten gooien, we moeten blij zijn met alle gasten die we krijgen'.

En vanuit de vallei zijn we naar Umm Qais gefietst. Een aparte fietsdag, weer omhoog naar een ruine. Dat was niet het aparte, maar we fietsten langs de grens met Israel. We hadden daar heel erg veel checkposten. Elke keer het paspoort laten zien, zelfs een keer tassen open maken. Dat hebben we nog nergens eerder gehad. En op een gegeven moment hadden we in de gaten dat we gevolgd werden door een auto. Dat ging wel een kilometer of 15 door. En bij het laatste checkpoint voordat de klim begon, kwamen ze uit de auto: ze waren van de Jordaanse FBI, haha.............

Umm Qais is qua ruine niet heel interessant, maar de ligging is geweldig. Je hebt uitzicht over het meer van Tiberias en de Golanvlakte, erg mooi.

En toen door naar Irbid, de studentenstad en vandaar uit zijn we in 1 dag naar Damascus gefietst.

Aan de grens ging het heel makkelijk. We hadden van verschillende mensen gehoord dat ze problemen hadden daar, wij helemaal niet. Het ging allemaal erg vlot en het visum was snel geregeld. Zelfs in het niemandsland op weg naar Syrie werden we nog begroet met 'Welcome to Jordan' door vriendelijk zwaaiende soldaten.

Damascus is een mooie, leuke stad, althans het oude gedeelte. De oude markt (souq) is erg mooi. Mooie oude, sfeervolle gebouwen. De moskee was erg indrukwekkend. En wat we erg konden waarderen, was dat ze erg ook op veel plekken moeite voor deden om iets gezelligs van het restaurant of koffiehuis te maken. Je kon er op verschillende plekken lekker buiten zitten mensen kijken. Dat blijft toch een leuke bezigheid.

Het vertrek uit Damascus liep niet helemaal zoals we gewild hadden. Ergens hadden we een afslag gemist en we kwamen niet goed uit. Dit was de eerste keer dat we kennismaakten met de slechte bewegwijzering in Syrie. Maar ook met het slechte gevoel voor richting dat de mensen hier hebben. We vroegen in de plaats waar we waren aan 4 verschillende mensen de weg en ze wezen echt allemaal een andere kant op. We zijn toen maar op ons eigen gevoel afgegaan en gelukkig bleek dat te kloppen. Alleen het zou een korte fietsdag naar Maloula zijn, maar wij hadden hem met zo'n 30 km verlengd.

Maloula ligt heel mooi tegen een berg opgebouwd. Wij hadden daar een voor ons erg aparte slaapplek; dit was voor ons de eerste keer dat we in een Grieks-Orthodox nonnenklooster hebben geslapen.

Het fietsen was verder in Syrie niet erg interessant. De wegen zijn vrij druk en het landschap is niet erg mooi. Bovendien maken ze er hier overal een gigantische bende van. Het mooiste stuk om te fietsen vonden wij bij Crac de Chevalier, dat is een oud kruisridderskasteel. Het is echt een fantastisch kasteel en het ligt heel mooi in de groene heuvels. Het kasteel is heel erg goed bewaard gebleven (waarschijnlijk omdat het nooit veroverd is). Daarna zijn we naar Hama gefietst. We hebben toen een dagtocht gemaakt naar Palmyra, nog meer oude Romeinse stenen. Deze keer midden in de woestijn. Absoluut mooi, maar we hadden al veel ruines gezien. Daags daarna nog een oude ruine, deze keer in Apamea. Hier hebben we bij de ruines gekampeerd. Dat was een mooie kampeerspot.

En toen door naar Aleppo, waar we nu zijn. Een oude stad, met mooie oude Ottomaanse gebouwen en een geweldige oude souq.

Wat vinden we nu van deze 'as van het kwaad'? De mensen zijn hier erg vriendelijk. We worden regelmatig uitgenodigd voor thee of slapen. We vinden het ook hipper dan Jordanie, terwijl we verwacht hadden dat het conservatiever zou zijn.

Inmiddels zijn we bijna bij de grens met Turkije. Die grens gaan we waarschijnlijk morgen oversteken. Het volgende bericht komt dus uit ons 15de land.